Een zoektocht naar het neogotische decoratieprogramma in de Sint-Niklaaskerk te Pelt
Naar aanleiding van de toekomstige interieurrestauratie van de Sint-Niklaaskerk te Neerpelt (Pelt) werd een stratigrafisch en materiaaltechnisch vooronderzoek aangevraagd. Het doel was het neogotische decoratieprogramma van de kerk te achterhalen en een advies te geven naar de aanpak en visie van de verdere interieurrestauratie.
Enerzijds door archiefonderzoek (o.a. kerkarchief en KADOC), persoonlijke getuigenissen en door een oproep in de gemeente kwamen oude foto’s van het interieur en ontwerptekeningen (atelier Bressers-Blanchaert) van de wedstrijdfase in 1923 aan het licht. Anderzijds werd er in situ met raaklicht gezocht naar de decoratie en werden er kijkvensters gemaakt op de muren.
Op deze manier konden we grotendeels het decoratieschema in neogotische traditie van de kerk bij elkaar puzzelen en kwamen er verschillende figuratieve taferelen aan het licht zoals musicerende engelen, “Het Laatste Avondmaal” en “De kroning van Maria”.
De teruggevonden decoraties werden in 1924 uitgevoerd door A. Huppen, leerling van de bekende neogotische Luikse schilder A. Tassin. In 1959 werden deze decoraties integraal overschilderd, enkel “Het Laatste Oordeel” dat achter het orgel verscholen zit werd niet mee overschilderd.
Het onderzoek omvatte:
- In situ stratigrafisch onderzoek en registratie van alle gevonden afwerkingslagen en muurschilderingen.
- Archiefonderzoek.
- Het planmatig optekenen van de volledige originele interieurafwerking.
- Het inschatten van de bewaringstoestand van de muurschilderingen.
- Formulering van een advies naar visie voor de toekomstige interieurrestauratie en opmaken van een raming voor de restauratie van enkele muurschilderingen.
- Dit onderzoek resulteert in een verslag met alle onderzoeksresultaten dat de basis vormt voor de toekomstige restauratie/reconstructie van deze neogotische kerk.